V.KRTÍŠ: Výťažok z vianočného punču pôjde opäť hendikepovanému dieťaťu

19.12.2012 Veľký Krtíš

Veľký Krtíš 19. decembra (TASR) - Výťažok z vianočného punču, ktorý bude dnes variť a ponúkať spoluobčanom primátor Veľkého Krtíša Dalibor Surkoš, využije 12-ročná Liliana Paučová, ktorá má poruchu imunity. Vedenie mesta takto už šiesty rok podporuje zdravotne postihnuté deti.

Ako TASR informovala hovorkyňa Mestského úradu vo V. Krtíši Erika Grega, Liliana trpí od narodenia precitlivenosťou na viaceré alergény, potravinovou alergiou, bronchiálnou astmou a imunodeficitom. "Apríl 2011 bol pre ňu zlomový, pretože prešla si veľmi ťažkou virózou a školskú triedu vymenila za nemocničné chodby," uviedla hovorkyňa.

Dievča malo poruchu cievneho systému, laryngitídny kašeľ a po pobyte v nemocnici jej stanovili diagnózu – gastroezofagálny reflux. Imunulogička odporučila individuálne štúdium, nakoľko má nedostatočnú tvorbu imunoglobínu. Do školy, medzi svojich spolužiakov, teda chodiť nemôže. "Zakúpením vianočného primátorského punču však môžu občania Lilianke prispieť na liečebný pobyt vo Vysokých Tatrách, ktorý jej zdraviu pomáha," pripomenula hovorkyňa.

S takouto formou pomoci zdravotne postihnutým deťom prišlo vedenie mesta pred šiestimi rokmi. Výťažok z prvého vianočného punču primátor odovzdal chlapcovi s detskou mozgovou obrnou, o rok neskôr zase vyzbierané peniaze dostalo dievča s rázštepom chrbtice. Predvlani si výťažok s predaja punču prevzali rodičia dievčaťa s detskou mozgovou obrnou, ktoré navyše sužujú aj časté respiračné ochorenia. Vlani si výťažok z predaja punču prevzala mama 12-ročného chlapca, ktorý má detskú mozgovú obrnu. Tento rok na jar sa z výťažku mohla tešiť 15-ročná mentálne a telesne postihnutej Aničky. Sumy, ktoré sa touto činnosťou podarilo vyzbierať, boli v rozsahu od 300 do 700 eur.

Zdravotne postihnuté deti, ktorým je určená pomoc, vyberajú aj na základe sociálnej situácie rodiny učitelia dvoch základných mestských škôl. Podľa hovorkyne v získavaní podpory pre postihnuté deti chcú touto formou pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.
 

Vyberte región